Surdegsklubben

11.06.2019 kl. 21:14

Jag har hittat en genväg till surdegsklubben!!! Som jag har avundats människor som har tid och ork och kunskap att skapa och göda sin egen surdeg. Sedan delar de sin lilla surdegsbäbis med andra surdegsfantaster. Det känns som en liten hemlig klubb, sådär som när man var liten och en del barn hade en likadan docka som de pratade om och man försökte hänga med i diskussionerna men man vara aldrig riktig inne i gänget.

 

I den här klubben har jag inte orkat försöka joina, för att jag inte orkar odla och göda min egen surdeg i 5 dagar (eller hur länge det nu tar?!?!). Känns som en hel livsstil man ska anamma. Men NU!!! Hittade jag lösningen på mitt problem här i Sverige! Det finns då surdeg på burk som man köper och så kan man baka sitt eget surdegsbröd utan att bli medlem i någon slags surdegskult. Dock vet jag ju inte vad resultatet blir ännu. Men det får vi se om det lönade sig.


Jag måste säga att det är skönt att ha tid och ro att baka! Det är nåt jag alltid gillat och i min familj har mina föräldrar bakat mycket semlor och bröd. Men tyvärr har jag bott i lägenheter med ganska små kök så man får ingen riktig ro att pynja på med bakandet då. Bakning är liksom ett sundhetstecken för mig. Jag mår bra när jag av egen vilja vill baka eller prova på nya maträtter. Jag vill inte att bakning ska behöva vara något tvång eller någon prestation, och det behöver det ju inte vara heller då det finns billigt bröd i butiken!

 

Surdegsdags!


Idag har jag äntligen tagit mig i kragen och kollat de nya avsnitten av Handmaids´s tale!!! OMG, säger jag bara! Det är så spännande. Karaktärerna har verkligen vuxit och tagit intressanta riktningar. Dessutom är serien relevant med tanke på vad som händer i en del delstater i USA (och i andra länder), där man tar bort kvinnors rättigheter till sin egen kropp med väldigt stränga lagar! Inte ens vid incest eller våldtäkt får en abort göras! Och det är ju inte en massa kvinnor som sitter och bestämmer detta, utan det är män. Utan några som helst erfarenheter av att vara gravid eller föda eller vara rädd för att bli gravid. Man skulle tro att de som är pro life (dvs mot abort) vill satsa på det förebyggande arbetet- gratis preventivmedel och faktabaserad undervisning om sex, men konstigt nog är man oftast i mot detta... Aborter kommer ändå att ske och aborter har skett olagligt i flera hundratals år (redan 400 år f.kr. finns det uppgifer om att man diskuterar om det är moraliskt rätt att ge fosterfördrivande medel).  Genom att göra abort olagligt görs också flera farliga aborter. Men det struntar väl manliga beslutsfattare i, för det berör ju inte dem, så skönt och behändigt! Fy vad man blir less på världen ibland. Men hur som helst rekommenderar jag varmt den här serien, för den är så bra gjord!

 

Elisabeth Moss heter skådespelaren som spelar huvudkaraktären June. Vilken redig karaktär!


 

Kommentarer (0)
Skriv siffran 4 med bokstäver:

Allu i Umeå är en blogg för nära och kära hemma i Finland som vill följa med Allus vardag i Umeå.  Bloggen erbjuder läsare halvslafsiga inlägg och fula vardagsbilder. Välkommen!