BLOGGFLYTT!!!

Nu e det så här att...... Ratata ska läggas ner! Så jag måste byta bloggportal... Jag håller på att skapa en ny nu! Men den är lite under konstruktion. Men ni får gärna fortsätta följa mig här: 

alluiumea.wordpress.com

Ska fixa lite layout innan jag skriver ett nytt inlägg! 

Välkommen till den nya bloggen!

21.06.2019 kl. 12:05

Jordiga fingrar

Igår hann jag med ovanligt mycket för att vara en söndag. Vi snoozade i typ 2 timmar så försov mig till ett Whatsappgruppvideosamtal med min syster Anna och min vän Jenny... Men vi lyckades i alla fall att ringas! Anna bor i Amsterdam och Jenny i Stockholm så vi ses inte så ofta. Men jag är glad över att de digitala möjligheterna som finns! Vi ska  åka i höst och hälsa på Jenny i Stockholm, då vi inte har möjlighet att ses på samma gång i Ingå i sommar... 

Anna, Jenny och jag på Ruisrock för ett par år sedan!


Sedan blev jag inspirerad att köpa blomlådor till balkongen, så vi kan plantera ut blommor för att piffa upp balkongen. Jag cyklade till Clas Ohlson för att köpa blomlådorna men de var slut! Blev väldigt besviken och fortsatte leta i Ikea och i en liten blomaffär, men ingenstans fanns det blomlådor med hål i. Jag var så besviken att jag till och med klarade av att inte köpa något i Ikea för jag blev så barnsligt envis då det inte gick min väg (en egenskap som hänger kvar från min barndom, på gott och på ont). 
 

Väl hemma bestämde jag mig för att plantera om en svärmorstunga som inte riktigt vill växa till sig. 

Omplantering på g


Hoppade utav lycka då jag såg att mina elefantöron äntligen hade fått en liten bäbis! Snart kan jag plantera om den med.


På kvällen hade jag och Daniel filmkväll. Det var min tur att välja så det blev Jurassic Park! Har inte sett den på många, många år så kändes det som det var dags nu. Jag var ett hardcore dinosaurusfan som liten. Jag hade Jurassic Park t-skjortor och tyckte så mycket om dinosaurier! För de var (och är) ju så häftiga! Tyvärr orkade vi inte se hela filmen då det blev så sent. Vi insåg också att den hade inte åldrats så bra. Ni vet de där skämten om hur tjocka personer är lata, dumma, giriga, elaka och sluskiga, som äter HELA tiden och så lite sexistiska och förminskande skämt om kvinnor på det. Men vi ska nog ändå se klart den, för visst finns det många häftiga scener också. 

Daniel gillar teknik (och sånt) så han har införskaffat en projektor som vi kan se film och videoklipp på. Projektorn flyttar lite plats från rum till rum beroende på Daniels inspiration och humör. Senast var den i hobbyrummet. Nu är den under soffbordet i vardagsrummet. Kanske den är i sovrummet nästa vecka? 

Vårt filmrum/ vardagsrum. 


 

17.06.2019 kl. 13:41

Sommarnatt

Se på vår vackra vy! Vi bor på Teg som är ca 2 km från Umeå centrum. Teg är då på andra sidan älven från centrum. Jag vet inte hur det kommer påverka vårt liv i vinter men just nu är jag så glad för att få cykla över älven! Den är så magisk. Jag gillar överlag den kuperade västerbottniska naturen. Den är lite mer kuperad än den nyländska naturen, men efter att ha bott 5 år med pampasslätter så saknar jag det kulliga landskapet! De österbottniska slätterna ger mitt nyländska hjärta lite ångest, det är en så tom och platt känsla ute på landsbygden. Men här får jag äntligen se de där vackra backarna!

En sommarnatt i juni


Det känns som vi är riktigt lyckligt lottade som fick den här lägenheten. I Umeå råder det bostadsbrist, som i så många andra svenska städer (det är ju inte lika horribelt som i Stockholm men läget är ju inte bra). Vi sökte länge och väl innan vi fick det här erbjudande. De flesta bostadsköerna har en väntetid på typ 4 år. Och på den privata marknaden så är det ofta 6 månaderskontrakt med möblerade lägenheter i andra hand som erbjuds. Men vi fick tips om att lägga ut en annons på blocket. Så vi lade en bild på oss och berättade om hur duktiga och snälla vi är. Och det lönade sig för vi fick napp efter typ 2,5 veckor. Då vi kom för att kolla på lägenheten var vi först lite septiska, eftersom hyresvärdarna (ett äldre par) var supernoija över att få några hyresgäster som skulle ha en massa för- och efterfester (det här påpekade de typ 10 ggr) och eftersom de bor i samma hus som vi, så tänkte vi att de skulle vara supernogranna med allt och snoka runt och fundera varför man gör si eller så. Men vi kände ändå att det var värt att chansa för de verka vara hederliga personer. Och hittills har vi inte ens märkt dem! Det verkar vara ett hus där man håller sig för sig själv och det passar oss ganska bra. Sen förstår jag att man inte vill ta in jobbiga hyresgäster för de kan vara svåra att bli av med. Fast jag bara är 27 år gammal vill jag också ha det tyst och lugnt på nätterna!

Nu syns det inte så bra på bilden men längst bort vid horisonten kan man se den kuperade skogen!


Att hyra privat är nog en risktagning. Min förra lägenhet var privatägd och där gick allting superfint (jag träffade inte ens min hyresvärd, utan allt sköttes via telefon och post). Men i min lägenhet före det var det mycket besvärligt. Jag bodde  där med min kompis Jenny i 2 år. Hyresvärden hade allt för mycket känslor inblandat i lägenheten och kunde inte se saker och ting från vårt perspektiv. Till exempel så ljög hon om att alla rörrempor var färdiga och att inga renoveingar skulle göras... Men nää, efter en månad hade vi remppa i flera månader och fast de inte var så mycket i vår lägenhet så borra de från 7 på morgonen till sent på kvällen. Jag hade tidiagare bott i ett hus där de hade rörremont och det var en så jobbig upplevelse så jag frågade flera gånger om det kommer bli några renoveringar och hon försäkrade oss att det INTE skulle ske i lägenheten. Men när det väl blev klart att det ändå skulle vara en renovering, så hon hade "inte fått" den infon...

Sen var det en jättedålig stämmning överlag i husbolaget. Det var många personer som hade koll på allt man gjorde. Som varför man lämna tvätten lite för länge på tork eller varför vi hade en bilplats men ingen bil parkerad där (den var på service nån vecka). Jaa, det e svårt att förklara varför något är dåligt men det är ju just de där små sakerna som gör att det så småningom blir en jättedålig stämning. Hur som helst är jag super nöjd över vår lägenhet just nu! Här vill jag bo. 

Här bor vi :)


 

15.06.2019 kl. 12:36

Släktforskning och bibblan

Började dagen med att försöka ansöka om lärarlegitimationen i Sverige men tydligen behöver jag ett svenskt personummer eller samordningsnummer så det får vänta lite ännu... För övrigt ganska sjukt att svenska lärare behöver ansöka om legitimation för att få jobba som behöriga lärare! Man tycker ju att det skulle räcka med att få betygen från skolan. Dessutom kan det ta upp till 4 månader innan man få leget och då missar man ju den fulla lönen man egentligen är berättigad. Mycket byråkrati, som man dessutom ska betala 1500 kr för. 

Jag fortsatte min dag med att cykla till bibban, eller bibblan som man säger här(?), för att kolla in lite böcker. Hittade några matlagningsböcker och en bok om brodering.  Dessutom hittade jag en datasal för släktforskning!!! Det är spännande att lära sig mer om de egna rötterna. Jag tror det är något man blir mer och mer intresserad av som vuxen. Eller i alla fall för en del personer blir det viktigt. Det fanns många olika databaser som man kunde söka upp gamla släktingar i. Jag har rötter långt tillbaka från Norrbotten så jag tänkte jag skulle hitta något, men man ska ju också veta vad man letar efter! Lättaste var att hitta information om min farmors farmors släkt eftersom hon tillhörde svenska adelssläkten Silfverbrand (eller tidigare Silfwerbrand och Silffwerbrandh). Släkten Silfverbrand adlades 1650 på Stockholms slott av drottning Kristina, som är en av mina favoritkungligheter! Jag lyssnade på podden P3 Historia Drottning Kristina- frihet till varje pris och tyckte hon var en så intressant person.  Är ju lite svag för en del kungafamiljer, som den engelska kungafamiljen (mest  kanske för att det finns så mycket drama bakom ridån). Rekommenderar för övrigt podden P3 Historia om man gillar historia som inte bara handlar om hur vita män har erövrat länder i krig. Vita gubbar i alla ära men vid något skede behöver man få höra andra människors berättelser för att få en förståelse för hur livet var för olika sorters människor.

Släktforskning 


Jag hittade många böcker där man samlat information om de svenska adelssläkterna och en bok om den finska adeln också. Men det är ju alltid lätt att forska i de som hade inflytande och makt. Mina andra släktingar som var torpare eller bönder, är det svårare att forska längre bak i då man inte får någon information färdigserverad.  

Jag skulle gärna börja släktforska för jag tycker det är intressant men i min släkt har de flesta släkter forskas ganska mycket i. Fast jag tror ingen har forskat i min mofas släkt så kanske det skulle kunna vara ett nytt projekt för mig i framtiden. Jag såg att de även ordnar kurser i släktforskning på Umeå bibliotek. 

Umeälven är så vacker. Breathtaking!!!

14.06.2019 kl. 16:53

Jobbintervju i Sverige

Idag har jag varit på jobbintervju för Umeå kommuns vikariepool! Det var en intressant upplevelse! De har inga färdigt betsämda tider utan de bjuder in en på drop-in intervju mellan 8.30 och 10.30, en dag i veckan. Intervjun var mera en sån där när-kan-du-börja-intervju. Var inte så nervös eller förberedd för den delen! Jag måste påminna mig själv fler gånger om intervjun för annars hade jag glömt bort alltihopa. Mina hjärna börjar ställa in sig på lomamode

Efter intervjun träffade jag en ny kompis som jag har stiftat bekanstskap med under första veckan här i Umeå! Vi träffades genom ett prova-på-lärarjobb.  Umeå kommun, som många andra kommuner i Sverige, behöver fler lärare! Så då hade de ett erbjudande där vi finska lärare fick komma och prova på att jobba 3 dagar i Umeå. Vi fick till och med betalat!!! Jag ides inte säga att jag skulle ha gjort det gratis... Vi höll några lektioner ihop och gick och kollade på andra lärares lektioner. Det var kul att se hur det går till i svenska skolan! Tyvärr hade de snart sommarlov så vi fick inte se vardagen i skolan. Men barnen var väldigt trevliga och nyfikna på oss. Många hälsade på oss på rasterna. Jag gillade också kollegiet. De var öppna och trevliga och pratade gärna med oss. Men jag kan inte ännu säga något om skillanderna mellan den finska och svenska skolan. Det får jag berätta om i höst sen. 
 

Jag var på biblioteket idag och skaffade bibbakort! Där hittade jag även HS, så jag ska försöka upprätthålla min finska. 


Vi gick på Expo och kollade på inredningstuff. Där fanns många fyndhörnor!!!


 

12.06.2019 kl. 19:05

Surdegsklubben

Jag har hittat en genväg till surdegsklubben!!! Som jag har avundats människor som har tid och ork och kunskap att skapa och göda sin egen surdeg. Sedan delar de sin lilla surdegsbäbis med andra surdegsfantaster. Det känns som en liten hemlig klubb, sådär som när man var liten och en del barn hade en likadan docka som de pratade om och man försökte hänga med i diskussionerna men man vara aldrig riktig inne i gänget.

 

I den här klubben har jag inte orkat försöka joina, för att jag inte orkar odla och göda min egen surdeg i 5 dagar (eller hur länge det nu tar?!?!). Känns som en hel livsstil man ska anamma. Men NU!!! Hittade jag lösningen på mitt problem här i Sverige! Det finns då surdeg på burk som man köper och så kan man baka sitt eget surdegsbröd utan att bli medlem i någon slags surdegskult. Dock vet jag ju inte vad resultatet blir ännu. Men det får vi se om det lönade sig.


Jag måste säga att det är skönt att ha tid och ro att baka! Det är nåt jag alltid gillat och i min familj har mina föräldrar bakat mycket semlor och bröd. Men tyvärr har jag bott i lägenheter med ganska små kök så man får ingen riktig ro att pynja på med bakandet då. Bakning är liksom ett sundhetstecken för mig. Jag mår bra när jag av egen vilja vill baka eller prova på nya maträtter. Jag vill inte att bakning ska behöva vara något tvång eller någon prestation, och det behöver det ju inte vara heller då det finns billigt bröd i butiken!

 

Surdegsdags!


Idag har jag äntligen tagit mig i kragen och kollat de nya avsnitten av Handmaids´s tale!!! OMG, säger jag bara! Det är så spännande. Karaktärerna har verkligen vuxit och tagit intressanta riktningar. Dessutom är serien relevant med tanke på vad som händer i en del delstater i USA (och i andra länder), där man tar bort kvinnors rättigheter till sin egen kropp med väldigt stränga lagar! Inte ens vid incest eller våldtäkt får en abort göras! Och det är ju inte en massa kvinnor som sitter och bestämmer detta, utan det är män. Utan några som helst erfarenheter av att vara gravid eller föda eller vara rädd för att bli gravid. Man skulle tro att de som är pro life (dvs mot abort) vill satsa på det förebyggande arbetet- gratis preventivmedel och faktabaserad undervisning om sex, men konstigt nog är man oftast i mot detta... Aborter kommer ändå att ske och aborter har skett olagligt i flera hundratals år (redan 400 år f.kr. finns det uppgifer om att man diskuterar om det är moraliskt rätt att ge fosterfördrivande medel).  Genom att göra abort olagligt görs också flera farliga aborter. Men det struntar väl manliga beslutsfattare i, för det berör ju inte dem, så skönt och behändigt! Fy vad man blir less på världen ibland. Men hur som helst rekommenderar jag varmt den här serien, för den är så bra gjord!

 

Elisabeth Moss heter skådespelaren som spelar huvudkaraktären June. Vilken redig karaktär!


 

11.06.2019 kl. 21:14

Vardag i Umeå

Igår spenderade vi söndagen med att packa ihop Ikeamöblerna. Då man kom igång var det riktigt kul! Men det roligaste var ju så klart att få lägga sakerna på sin plats i hemmet! 

Det ultimata relationstestet. Kanske en ny dokusåpa?


Fast vi börjar få saker på sin plats och det börjar mer och mer kännas som ett hem har jag ändå en olustig känsla av att jag snart ska tillbaka till Vasa och av att någon inlämningsuppgift väntar på mig. Jag märker att jag har svårt att varva ner nu på min semester. Fast jag gör det jag vill och vet att jag inte har några plikter just nu är min kropp ändå i det där jobb-läget! Speciellt då jag vet att det inte är nåt lov just nu då alla andra är lediga, så börjar jag känna "borden". Jag  känner ett gnagande borde lite nu som då, men jag har egentligen inget jag borde göra. Efter många stressiga år på peffan och tiden med graduskrivande sätter sig den där borde-känslan i kroppen.

Tänker ofta på att det är en svår konst att studera. Man har så mycket eget ansvar och det är så lätt att tänka på studierna under sin lediga tid. En klasskompis sa en gång att hon fick dåligt samvete då hon var ledig en hel helg utan att studera. Tänk så sjukt då man sätter det i ett större perspektiv! Inte skulle man känna på samma sätt om man hade ett heltidjobb. Och studier ÄR faktiskt ett heltidsjobb. Då man inte studerar rent fyskiskt så sker det ändå en tankeprocess och en utveckling inom en, typ hela tiden. Jag blir otroligt less då människor nedvärderar studier. De bör bemötas med samma respekt som ett vanligt jobb!

Efter många slitsamma periorder måste väl kroppen få varva ner i lugn och ro. Jag ska försöka komma ihåg att sånt här tar tid och får ta sin tid! Min kropp, och de flesta kroppar, är ganska långsamma vid omställnigar och det är nåt man lätt glömmer bort, speciellt då vi matas in med bilder av supermänniskor som jobbar hårt och njuter av den hääärliga semmmmeeeestern ännu hårdare! Men en sak vet jag, och det är att det är skönt att bli äldre och bry sig mindre om vad man tror att alla andra gör på sin härliga semester och istället fokusera på vad man vill göra! 


En bild från min promenad idag! Bara en promenad på 10 minuter från oss hittar man naturen och lugnet. Nåt jag saknade i Vasa! Där behövde man nästan bil för att komma ut i naturen. Här ska jag hitta lugnet i sommar.


 

10.06.2019 kl. 12:19

Det blev en dag på IKEA

Alltså vi har ju uppgraderat boende från två små ettor till en stor trea på 85 m2 så det finns en del oanvänt utrymme i vår lägenhet! Vår plan är att köpa en stor hörnsoffa så småningom då vi har råd, så vi gick in till Ikea för att snabbt kolla och prova på sofforna... Men som ni alla vet är det inte så enkelt att BARA gå in på Ikea och gå ut direkt! Vi insåg snabbt att vi lika bra kan köpa matbordsstolar, skrivbordsstol och utemöbler då vi en gång var där, eftersom det var mer akut än en stor soffa! Så behändigt för Ikea.

Egentligen var vår plan att undvika nya möbler, och framförallt Ikea med tanke på miljön, men vad ska man göra då man inte har en bil eller pengar och tid för att åka omkring och söka gamla antika möbler eller retromöbler? Nå vi får satsa på att i framtiden köpa lite mer loppisgrejs då vi har stadgat oss och då vi båda jobbar! 

 

Fiilisen på Ikea! 


Det som är skönt med Ikea är att de har hemleverans nästa dag inom Umeå för typ 30 euro, då hämtar de grejerna från lagret och kör dem hem till oss. Man kunde också välja att de bara ska köra hem sakerna men vi måste samla ihop grejerna före stängning och sedan körs de hem? Så underligt men vi betalar gärna lite mer för att inte behöva göra så mycket. 

Jag blir en riktig suris då jag har lågt blodsocker så de sista minuterna på Ikea blev ett litet personligt helvete. Jag gillar varken att vara i shopping centrum mer än en halv timme och då blodsockret sjunker blir jag lätt kort i tonen. Men tur hade Ikea tänkt på det med! Det blev en vege hot dog och glass efter vi betalat för hela kalaset! 

Sedan bar det av till Classe (Clas Ohlson) för att köpa hammare, spik och FLÄKTAR!!!! Jag har inte haft någon tidigare och hann inte köpa en fläkt i god tid förra sommaren så jag genomled förra sommarens sommarvärme i min lilla etta med kvällssol utan fläkt, ett annat sorts helvete. Fläktarna var nästan slut igen på Classe, så jag antar att många har tänkt likadant! Vi köpte två så vi kan ta med vår egen fläkt i vilket rum vi än är i lägenheten. 

 

Daniel och jag blev ivriga och började lägga upp lampor och spika upp brandfilt (because saftey first) och kalendern!Men omg, hur kan man bli så trött efter en shoppingtur? Jag är mycket mer av en nätshoppare! Men soffan vill jag se på och sitta i in real life innan jag köper den. 

 


Så småningom börjar saker och ting hitta sin plats i köket.


 

08.06.2019 kl. 17:45

Flytten till Umeå

Flytt. Det måste vara en av de stressigaste sakerna man kan uppleva i ett nordiskt samhälle. Jag som har tendenser att anta det värsta så antog att den här flytten skulle vara en mardröm! Men en efterlängtad mardröm. Daniel flyttade i februari till Umeå och har bott som inneboende under våren. Så vi har haft ett långdistansförhållande under våren och vi har längtat att få flytta ihop!

Flytten gick till så här: vi hyrde en STOR lastbil fån Umeå. Den var ganska billig men självrisken var ganska hög + att den var sliten (säkert den höga självrisken som de tjänar pengar på). Daniel åkte på torsdagen från Umeå till Vasa med färjan. Vi var lite oroliga över hur det går att köra med en stor lastbil ombord på Wasaline... Men förvånansvärt bra gick det, enligt mig i varje fall! Daniel behövde lugna nerverna med snus och detta varade under hela flytten.

Den stora lastbilen. Som man konstigt nog får köra med B-körkort!


Jag hade förberett flytten så gott det gick i min lägenhet. Jag hade typ börjat på under majmånad så jag hade mycket tid att göra det bra! Städa och packa och skriva gradu har varit mitt liv under våren känns det som.

Vi fick hjälp av Daniel syster samt hennes sambo. Vi skulle även ha fått hjälp av en tredje person men vi var så pass snabba att det inte behövdes fler! Sedan sovde vi över hos min studekompis, eftersom båten for tidigt på lördgmorgon.

En bild från köket- preflyttsaker.


Väl framme i Umeå blev vi stoppad av tullen.... Vi hoppades på att de inte skulle börja gräva i alla flyttlådor eftersom vi behövde komma iväg och flytta in sakerna så vi kunde lämna tillbaka flyttbilen inom utsatt tid. Nå de ville bara ta ett blåstest (antagligen pga brännbollsyran) och så frågade tullpersonen väldigt många frågor, som varför vi är här och vad vi ska göra här och vad ska vi jobba med osv. Blev osäker på om vi var i norden eller hade kommit till USAs tull. Efter det körde vi till lägenheten (inte till Daniels lilla inneboenderum utan till vår riktiga lägenhet). Väl framme fick vi hjälp av Daniels kusin och hennes sambo. Det tog bara 45 min att flytta upp allt! Sedan tog vi en snabb fika och så bar det iväg till matbutiken och bensinstation för att sedan äntligen lämna av lastbilen. Vi orkade absolut inte ta en buss tillbaka hem (kanske skulle ha tagit en timme) utan vi unna oss en taxi! Men i varje fall- allt som allt en relativt smärtfri flytt! 

Vårt nuvarande flyttkaos <3


Stort tack till alla som hjälpte till med flytt och sovplats! 

 

07.06.2019 kl. 11:15

Intro till Allu i Umeå

Hej!

Det är jag som är Allu eller Alexandra. Jag har bestämt mig för att börja blogga för första gången ever!!! Spännande! Orsaken till att jag vill börja blogga är för att jag har just flyttat till Umeå från Vasa och jag har inga sociala medier som mina bekanta kan följa mig på. Så nu vill jag ge en möjlighet för vänner, släkt och bekanta att följa med min vardag i Umeå. 
 

Men först lite om mig; jag är hemma från Ingå och born and raised på ett jordbruk som heter Jäfvurs gård. Jag är 27 år gammal och nybliven klasslärare från Åbo Akademi i Vasa. Mina intressen är katter och växter (dock har jag inga katter och få växter). 

Jag vill att den här bloggen ska vara så kravlös som möjligt, för annars kommer jag få prestationskrav och sluta, så var förberedd på slafsiga inlägg och stavfel!Här är en bild från idag! Jag och min sambo Daniel cyklade till torget för att äta glass. (Vet inte om det här är rätt storlek osv, eftersom jag inte kan de här coola inside reglerna i bloggvärlden!) Jag har då flyttat till Umeå för snart en vecka sedan! Jag flyttade in med min nyblivna sambo och pojkvän Daniel, som kommer från Österbotten. 


Orsaken till att vi har flyttat till Umeå är pga av att här finns många jobbmöjligheter och för att den är en grymt vacker stad!!! I Österbotten är det ju inte så ovanligt att man flyttar till Umeå, tack vare att Wasaline går mellan Vasa och Umeå så avståndet är inte så långt till Österbotten. Att flytta från Nyland till Umeå verkar dock vara mer ovanligt!!! Har inte fått frågan VARFÖR UMEÅ?!?!? av några österbottningar men många nylänningar undrar varför någon vill flytta dit. För mig känns det inte helt konstigt att flytta till Umeå då jag har bott i Vasa i 5 år och har inte saknat Nyland allt för mycket! Känns mer spännande och kul med något nytt! Dessutom har jag följt Underbara Claras blogg i flera år och skapat mig en drömbild av Västerbotten! Så vackra bilder av naturen och husen!

Min plan för framtiden då? Jaa, i sommar ska jag vara "arbetssökande" eller ha semester! Jag har ju trots allt studerat 5 år för att få en klasslärarutbildning och då är jag även berättigad min lärarsemester!

Planen för hösten? Vikariera! Jag tänkte att det skulle vara intressant att börja med att vikariera i olika skolor och testa på lärarjobbet i Sverige. Sedan får man se vart det leder! 


Woohoo! Mitt första blogginlägg DONE! Känns svårt att skriva avslappnat efter 1 års skrivande av magisteravhandling men no ska e ga :)

Hare gött, häääj! 

06.06.2019 kl. 18:59

Allu i Umeå är en blogg för nära och kära hemma i Finland som vill följa med Allus vardag i Umeå.  Bloggen erbjuder läsare halvslafsiga inlägg och fula vardagsbilder. Välkommen!